AA Gent

Geschiedenis van AA Gent

AA Gent, dat in het seizoen 2014/2015 na de play-offs voor het eerst in de geschiedenis tot landskampioen werd gekroond, is een Belgische voetbalclub uit de stad Gent. De sportvereniging werd al in 1864 opgericht, maar er werd destijds nog geen voetbal gespeeld. In het jaar 1900 werd er ook een eigen voetbalploeg gevormd. Gent is in zijn historie één keer kampioen geworden, en was er twee keer eerder met een 2e plek dicht bij: in 1954/1955 en, korter geleden, in het seizoen 2009/2010. De beker van België werd in de geschiedenis van AA Gent 3 keer veroverd, voor het laatst in 2009/2010. Sinds de eeuwwisseling is AA Gent uitgegroeid tot een stabiele subtopper in de Belgische competitie en wordt er met grote regelmaat Europees voetbal gehaald.

AA Gent in Europa

In Europa heeft AA Gent echter nooit echt successen kunnen boeken. Er werd slechts één keer eerder deelgenomen aan de Champions League, in het seizoen 2010/2011. In het seizoen 2015/2016 neemt AA Gent als kampioen van de voorgaande jaargang echter wederom deel aan het meest prestigieuze toernooi op de Europese velden. Het meest aansprekende resultaat in Europa is waarschijnlijk het bereiken van de kwartfinale van de UEFA Cup in het seizoen 1991/1992. In die kwartfinale bleek Ajax echter te sterk voor de Gentenaren.

Stadion

De thuishaven van AA Gent is sinds 2013 de Ghelhamco Arena, die plaats biedt aan 20.000 toeschouwers. Vóór 2013 werd de ploeg in het kleinere Jules Ottenstadion aangemoedigd.

Wedden – Pronostiek AA Gent

Het zal voor AA Gent lastig worden om opnieuw kampioen te worden, zeker gezien het op wraak beluste Club Brugge en het normaal gesproken oppermachtige Anderlecht. Een andere factor die de ploeg parten kan gaan spelen is de deelname in de Champions League. Het blijft lastig om zowel in Europese wedstrijden als in de nationale competitie je beste kant te laten zien. Ook zullen spelers vermoeider zijn en zullen er meer blessures voorkomen. De vraag is dus nog maar of AA Gent het kunstje nog eens kan herhalen. De pronostiek is dat de club er alles aan zal doen om deel uit te gaan maken van de absolute top van het Belgische voetbal, al lijkt wedden op een titel gezien de concurrentie misschien te risicovol.