Odds bij voetbalwedstrijden. Hoe worden ze bepaald en hoe denken de bookmakers?

Percentages en formules voor odds

Ga er maar vanuit dat bookmakers bij het bepalen van odds bij voetbalwedstrijden eigenlijk hetzelfde doen als wij, voor we bepalen waar we op wedden en hoeveel geld we gaan inzetten. Het kan zelfs zo zijn dat bookmakers zélf geld inzetten op de wedstrijden bij weer een andere wedkantoren om zo de kans op verlies binnen de perken te houden. Bookmakers hanteren een marge bij weddenschappen die hun winst min of meer verzekert. Je zult zien dat de noteringen bij een voetbalwedstrijd nooit tot 100 % optellen. We laten dit zien middels de laatste wedstrijd van landskampioen AA Gent in de PO I uit tegen Anderlecht. Doe odds op Unibet zagen er een dag van tevoren er als volgt uit:

Anderlecht – AA Gent 1,85 – 3,40 – 4,40

Dit wil zeggen dat bij inleg van 1 euro op winst van Anderlecht de gokker 1,85 euro krijgt uitgekeerd en dat er bij inleg op een gelijkspel per uitgegeven euro 3,40 euro ontvangt, enzovoorts.

Als we kijken naar de percentages zien we dat de bookmakers Anderlecht 1 / 1,85 x 100 = 54% kans op winst toedichten. De overige percentages zijn 29% en 23%. Als we deze percentages optellen komen we op 106% uit, wat dus betekent dat Unibet hier een marge van 6 % heeft: de nettowinst van de bookmaker van al het ingezette geld.

Factoren die van invloed zijn op odds

Welke factoren zijn nou van invloed op de hierboven genoemde odds? Zoals gezegd was AA Gent al kampioen vóór het spelen van deze wedstrijd; er staat dus niets meer op het spel dit team. Daar komt nog eens bij dat Anderlecht thuis speelt en op dit moment van de play-offs nog kans maakte op de twee plek in de Jupiler Pro League, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League in het seizoen 2015/2016. Anderlecht is er dus veel meer aan gelegen om te winnen dan AA Gent, en speelt thuis. Het is dus logisch dat bookmakers ervan uitgaan dat Anderlecht dit ook gaat winnen ondanks het feit dat AA Gent over het hele seizoen tot nu toe gezien de betere ploeg is geweest.