Standard Luik

Geschiedenis van Standard Luik

Standard Luik, ook wel Royal Standard de Liège, is de derde ploeg die van oudsher deel uitmaakt van de traditionele top drie van België, samen met RSC Anderlecht en Club Brugge. Standard, dat als bijnaam de Rouches draagt, werd opgericht in het jaar 1898 en is al sinds 1921 actief op de hoogste voetbalafdeling van België. De Luikse ploeg heeft 10 landstitels behaald. De nationale beker werd 6 keer veroverd, en met deze prijzenkast is Standaard de op twee na succesvolste club in België. De laatste keer dat de landstitel werd veroverd was in het seizoen 2008/2009.

Standard Luik in Europa

Op internationaal vlak heeft Standard buiten het succes in 1982 nooit echt potten kunnen breken. In dat jaar werd de finale van de Europese Beker voor Bekerwinnaars behaald. In die finale werd echter met 2-1 verloren van Barcelona. De ploeg heeft vijf keer deelgenomen aan de Champions League, de laatste keer in het seizoen 2014/2015, maar de tweede ronde werd daarin nooit behaald.

Stadion

Standard speelt zijn thuiswedstrijden in het Stade Maurice Dufrasne, dat plaats biedt aan 30.023 toeschouwers en daarmee het grootste stadion van de Belgische competitie is. De toeschouwers van Standard Luik staan erom bekend een van de fanatiekste in België te zijn.

Wedden – Pronostiek voor Standard Luik

Standard Luik is van oudsher 1 van de grote 3 clubs in België, al is de laatste titel al weer even geleden. Er werd echter wel steevast in de top 5 geëindigd de laatste jaren. Luik zal altijd meedoen om de titel en Europees voetbal in de Belgische competitie. Wedden op een plek bij de bovenste ploegen lijkt dus veilig te zijn. Een landstitel is volgens de pronostiek niet waarschijnlijk, zeker gezien de zware concurrentie.